Vos penjam aquesta informació que ens han passat els companys del Projecte Closos:
Dissabte dia 3 d’agost de 2013 l’equip d’excavació dels Closos de Can Gaià (UIB), amb el finançament de l’Ajuntament de Felanitx i el suport de l’Hotel Cala Marsal (Portocolom), oferirà una jornada de recreació prehistòrica de l’Edat del Bronze. Aquest dia es realitzaran tot un seguit d’activitats relacionades amb el període històric esmentat (1500-900 A.C.) obertes a totes les persones interessades, sense cap límit d’edat. No hi ha necessitat d’apuntar-se amb anterioritat a cap de les activitats, però s’ha d’ésser puntual i arribar un poc abans de que comencin els tallers escollits si es vol participar. Per observar alguna de les demostracions o la recreació del grup de teatre no hi ha horari establert
TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUITES (subvencionades per l’Ajuntament de Felanitx i l’Hotel Cala Marsal).
HORARI GENERAL: MATÍ: 10 h. a 13 h. TARDA: 17 h. a 20 h.
PER A MÉS INFORMACIÓ, PODEU CONSULTAR:
http://www.facebook.com/Closos
ACTIVITATS A DESENVOLUPAR.
1. RECREACIÓ PREHISTÒRICA:
Durant tot l’horari esmentat, matí i tarda, un grup de teatre amateur de Felanitx, dirigit per Margalida Estelrich, realitzarà una recreació prehistòrica, recreant activitats quotidianes en base al registre arqueològic del jaciment. Aquests es deslligaran totalment dels visitants i es pretén que sigui un mirall a la vida de fa 3500 anys i que no hi hagi interferències entre el món actual i el passat. Algunes de les accions proposades són la tornada de la caça, escorxat d’animals, cuina, contar com ha anat el dia, etc.
2. VISITES GUIADES:
Cada hora durant tota la jornada, és a dir a les 10h, 11h i 12h al matí; i a les 17h, 18h i 19h a la tarda, es faran visites guiades al jaciment arqueològic. Aquestes visites les duran a terme membres de l’equip de recerca que, des de fa 18 anys, excava el jaciment.
En aquestes visites s’explicarà als participants com vivien les societats de l’Edat del Bronze (on vivien, com construïen les seves cases, què menjaven, com s’enterraven, quin tipus d’organització social tenien, etc.), coneixements deduïts en base a la recerca arqueològica duta a terme al jaciment.
La durada de la visita serà d’aproximadament 45 minuts.
3. TALLERS I DEMOSTRACIONS.
3.1.- Taller de ceràmica.
Taller desenvolupat per Maria Ramis, artesana especialitzada en ceràmica. Es farà una tasca de preparació del fang per modelar, sempre a mà (el torn no es coneixia a les illes), i assecat de les peces que es faran.
El taller es farà matí i tarda. Hi poden participar les persones que vulguin, així com vagin arribant, sempre amb un màxim de 15/20 persones.
3.2.- Contacontes:
S’ofereix la possibilitat d’escoltar un conte per a nins i un per a adults, sempre basat en les dades que mitjançant la recerca arqueològica es tenen de les societats de l’Edat del Bronze. Els contes han estat escrits i seran representats per Carolina Caballero, mestra d’ensenyament infantil.
Matí: a les 10,30 conte per a nins (aprox. 40 minuts) i a les 11,30 conte per a adults (aprox. 40 minuts)
Horabaixa: a les 17 h. conte per a nins (aprox. 40 minuts) i a les 18 h. conte per a adults (aprox. 40 minuts)
Ambdós contes poden ésser escoltats tant per nins com per adults. Però cada un d’ells està més adaptat a la franja d’edat especificada.
3.3.- Taller i demostració de fabricació d’objectes d’os.
Taller desenvolupat per Manuel Altamirano, investigador adscrit a la Universidad de Granada. Mitjançant aquest taller, els participants podran experimentar de primera mà com es feien diversos útils (punxons, botons i altres estris d’os) durant l’Edat del Bronze a partir d’ossos d’ovelles i altres animals.
Es realitzaran dos tallers, un al matí (10 h.) i un a la tarda (17 h.), ambdós amb el mateix contingut.
4.- Taller i demostració de talla de sílex i de producció de foc.
Aquesta activitat la portarà a terme el Dr. Marcos Terradillo, de la Fundació Atapuerca.
Amb aquest taller és doble. En primer lloc, es pretén mostrar les normes bàsiques de talla de pedra (sílex), per conèixer com es feien ganivets i altres eines, seguint les tècniques típiques de l’Edat del Bronze. En segon lloc, es mostraran les tècniques bàsiques de producció de foc a la prehistòria.
Es realitzaran dos tallers, un al matí (10 h. ) i un a la tarda (17 h.), ambdós amb el mateix contingut.
5.- Demostració de fabricació d’objectes de bronze.
Feina que desenvoluparan dos especialistes en arqueometal·lúrgia de la Universidad de Vigo (Galicia). La demostració s’organitzarà de la següent forma:
Matí: a partir de les 10 h. es farà una reducció de mineral, utilitzant les tècniques prehistòriques. En concret, es pretén, a partir d’uns quilos de mineral de coure, aconseguir un poc de metall, per després poder fer objectes.
Tarda: a partir de les 17 h. es fondrà metall de bronze (un lingot) i es fabricarà una destral típica de l’Edat del Bronze.
6.- Obra de palma.
Demostració d’Aina Pistola, artesana de palma d’Artà, que ensenyarà aquest treball i farà alguns objectes que segurament es fabricaven i usaven a l’època, com estores i senalles.
Una demostració serà al matí (10 h.) i una altra a la tarda (17 h.)
7.- Taller de denes de collar de sal.
Taller desenvolupat per un membre de l’equip Closos, que farà objectes i penjolls de l’època de les navetes, reproduint les formes, estil i decoracions típiques de l’època.
Es farà un sol taller a la tarda, a partir de les 18,00 hores.
Taller adreçat a nins i nines de fins a 12 anys.